kronograf klockor
kronograf logo

Kronograf

Kronografen uppfanns i början av 1800-talet i syte att mäta astronomiska objekt. Idag säger vi att en kronograf helt enkelt är ett tidtagarur.  Dagens moderna kronografer är en kombination av en vanlig klocka och ett stoppur. En kronograf kännetecknas ofta av att klockan har tre längre visare samt tre mindre urtavlor, även kallade sub dails. I regel finns det även en knapp både över och under kronan för att kunna starta och stoppa tidtagningen. De är väl representerade inom idrottsvärlden vilket inte är så konstigt då en kronografs huvudsakliga funktion är att möjliggöra en tidsobservation av en händelse.  Det finns kronografer för alla plånböcker, allfrån batteridrivna quartzkronografer till mer avancerade, mekaniska kronografer. De är både snygga och funktionella så hitta din personliga favorit här och köp den idag!

Hitta en kronograf i din smak

Marknaden för kronografer är stor och det finns tre sorters kronografer i klockor som vi nu ska förklara lite närmare.

Enkel Kronograf

Detta är den vanligaste sorten (standard). Den har oftast två knappar men kan i vissa fall även ha endast en knapp. En knapp är placerad på höger sida, över kronan, medan den andra är placerad på höger sida, under kronan. Den övre knappens funktion är att starta och stoppa tiden medan du återställer tiden med den undre knappen.

Dubbel kronograf

Är precis vad det låter som. Den har alltså två stycken sekundvisare vilket gör att du kan ta tiden på två separata händelser samtidigt. Medan den ena sekundvisaren tickar så kan man sköta den andra visaren separat och därmed starta, stoppa eller återställa sekundvisaren utan att den första påverkas.

”Flyback” kronograf

Denna sorten är lite mer avancerad än de övriga. Man behöver inte stoppa kronografen för att återställa den. Man kan alltså starta om timern medan den fortfarande är igång vilket du inte kan göra på de andra kronograferna.